Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar

Hur fungerar solceller under moln och snö?
Solceller slutar inte producera el bara för att det är molnigt eller för att det ligger snö på taket. Det behöver alltså inte vara soligt, bara ljust.

Hur mycket påverkas solpaneler av smuts och skräp?
Det finns väldigt få studier gjorda på hur smuts och skräp påverkar solpanelernas effekt i Sverige men uppfattningen är att påverkan på elproduktionen är mindre än vad de flesta tror och förmodligen försumbar.

Lagrar solpaneler elen
Så länge det är ljust får du energi från solcellerna. När det blir mörkt slutar energiproduktionen. Solpaneler har ingen möjlighet att spara den el du inte använder men du kan välja att sälja din överskottsel.

Kommer inte dagens teknik vara passé snart?
Den nuvarande versionen av kiselsolceller har i princip funnits sen 60-talet och sedan dess har samma typ av solceller blivit mer och mer effektiva och förväntningen är att samma paneltyper kommer att vidareutvecklas under lång tid.

Är inte produktionen från solceller dålig när man behöver som mest el vintertid?
Det stämmer att solceller i Sverige producerar som mest el på sommarhalvåret när solen skiner som mest. För de med solceller är detta inget stort problem då man kan sälja det eventuella överskott man har på sommaren, och köpa el via nätet under vintern.