Vanliga frågor om fiber

På den här sidan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om fiber. Saknar du någon information är du välkommen att kontakta vår kundservice som gärna hjälper dig.

Vad är fiber egentligen?
Fiberanslutning innebär att du har en signal via fiberoptik, optiskt ljus. Detta medför snabbare uppkoppling och hastighet för ditt bredband. Fiberoptik är gjort av rent glas från flera millimeters diameter ner till mindre än ett hårstrås diameter, alltså väldigt tunt och praktiskt.

Vad kostar det att få min fastighet ansluten?
Det finns lite faktorer som spelar roll för priset. Gäller det en installation på landsbygd så kostar en komplett installation 23 000 kr inkl. moms (21 380 kr efter ROT-avdrag). Då gör vi hela jobbet åt dig.

Om du själv vill gräva och förlägga tomrör så kostar det 19 000 kr inkl. moms (18 280 kr med ROT-avdrag). Tomrören kan du köpa för 5 kr/meter på vårt kontor på Industrigatan 72 i Kristianstad.

I tätort kostar en komplett installation 18 900 kr inkl. moms (17 280 kr med ROT-avdrag). Om du vill gräva själv så kostar det 15 500 kr inkl. moms (14 780 kr med ROT-avdrag).

Hur beställer jag?
Det enklaste är att gå in via vår fiberkarta, skriva in din adress och skriva ut en beställningsblankett. I vissa områden har du även möjlighet att beställa direkt via mobilt BankID.

Hur lång tid tar det?
Vår entreprenör Telarco är ute och jobbar hela tiden med installationer och förtätningar, men när det gäller områden där fiber redan finns i gatan så kan det ta runt 3-6 månader ungefär.

Vad händer efter att installationen är färdig?
Efter installationen så är det fritt fram att välja tjänst hos en tjänsteleverantör, dessa finner du i vår tjänsteportal c4energi.zmarket.se

Hur och när betalar jag?
Fakturan skickar vi ut när installationen är färdig. När du har fått fakturan kan du betala direkt eller delbetala via Svea Ekonomi räntefritt under 24 månader eller med räntekonto under 60 månader. Hör av dig till kundservice så hjälper de dig att registrera en avbetalning.

Publicerad: 2024-03-19