Vanliga frågor om fiber

På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om fiber, och svar på frågorna. Saknar du någon information är du välkommen att kontakta vår kundservice som gärna hjälper dig.

Vad är fiber egentligen?
Fiberanslutning innebär att du har en signal via fiberoptik, optiskt ljus. Detta medför snabbare uppkoppling och hastighet för ditt bredband. Fiberoptik är gjort av rent glas eller plast från flera millimeters diameter ner till mindre än ett hårstrås diameter, alltså väldigt tunt och praktiskt.

Vad kostar det att få min fastighet ansluten?
Det finns lite faktorer som spelar roll, men gäller installationen på landsbygd kostar det 23 000 kr inkl. moms, 21 380 kr efter ROT-avdrag, detta är för en komplett installation, alltså att vi gör hela jobbet åt dig.

Vill du gräva själv och förlägga tomrör? Då kostar det 19 000 kr inkl. moms och 18 280 kr med ROT-avdrag. Tomrören kan du hämta på vårt kontor, Industrigatan 72 i Kristianstad.

Gäller din anslutning tätort?
För komplett kostar det 18 900 kr inkl. moms, 17 280 kr med ROT-avdrag, vill du gräva själv kostar det 15 500 kr inkl.  och 14 780 kr med ROT-avdrag.

Hur beställer jag?
Det enklaste är att gå in via vår fiberkarta, skriva in din adress och skriva ut en beställningsblankett. I vissa områden har du även möjlighet att beställa direkt via mobilt BankID. 

Hur lång tid tar det?
Vår entreprenör Telarco är ute och jobbar hela tiden med installationer och förtätningar, men när det gäller områden där fiber redan finns i gatan så kan det ta runt 3-6 månader ungefär.

Vad händer efter installationen är färdig?
Efter installationen så är det fritt fram att välja tjänst hos en tjänsteleverantör, dessa finner du i vår tjänsteportal c4energi.zmarket.se

Hur och när betalar jag?
Fakturan kommer vi skicka ut efter installationen är färdig, det för att stämma av arbetsrapporten som Telarco skickat in så vi har ett underlag att debitera efter. När du väl fått fakturan kan du betala direkt eller delbetala den via Svea Ekonomi, hör av dig till kundservice så hjälper de dig att registrera en avbetalning, du kan betala av under 24 månader räntefritt eller 60 månader med räntekonto.

Publicerad: 2021-11-11