Vi firar Elens dag - 23 januari

Sveriges samlade elnät kan dras 14 varv runt jorden. 1895 kostade det 700 kronor att ladda mobilen, om den varit uppfunnen då och i år fyller elbilen 129 år. Den 23 januari firar vi elens dag och tänk vilken tråkig värld vi haft utan el.

elhandel lampor 825x400.jpg

Ingen mobiltelefon, ingen hårfön, ingen skäggtrimmer och ingen spis du bara kan vrida på en knapp för att sätta igång. El används till hur mycket olika saker som helst, saker som har uppfunnits för att ge oss ökad bekvämlighet eller lösa olika problem åt oss. Drygt 140 år gammal är elen i Sverige och elbilen som det känns som alla pratar om just nu är ingen modern uppfinning. Den första elbilen konstruerades faktiskt redan på 1890-talet i USA. 2020 är elbilarna hetare än någonsin och i Sverige ökade andelen bilar som drivs enbart på el med hela 205 % mellan januari och september 2019.

Och Sverige är fenomenalt när det gäller el

Varje år samlas det in driftstörnings- och avbrottsstatistik för de svenska elnäten. Utifrån statistiken räknas leveranssäkerheten fram i procent, där 100 procent innebär att hela Sverige har el under årets alla timmar. År 2017 nådde Sverige 99,98 procent, vilket är en superhög leveranssäkerhet.

Och el kan ju vara mer eller mindre miljövänlig

Inte alla länder kvalar in på en pallplats för den mest koldioxidsnåla elproduktionen. Av alla världens länder är det bara Norge och Island som är bättre än Sverige. Det betyder att vi årligen får en bronsmedalj. Det är ju alltid tråkigt att förlora mot Norge och det kanske kan sporra oss att bli ännu bättre framöver?

Källa: Energiföretagen Sverige

Vad gör C4 Energi?

Vi på C4 Energi är riktigt bra på el och firar självklart Elens dag den 23 januari lite extra för utan el stannar Sverige.

Publicerad: 2020-01-21