Miljövänlig värme som varar länge

1987 installerades fjärrvärmeväxlaren på Jupitervägen 6. Huset har skiftat ägare sedan dess, men värmeväxlaren går fortfarande felfritt och förser idag familjen Warhed med skön värme och obegränsat med varmvatten.

Jessica Warhed 825x400.jpg

Enkelt, driftsäkert och klimatsmart. Fördelarna med fjärrvärme är många och investerar du i en fjärrvärmeväxlare kan du oftast räkna med att den håller länge.

– När vi flyttade in i huset för tre år sedan funderade vi först på att byta ut fjärrvärmeväxlaren eftersom den var så gammal, men vi bestämde oss för att vänta. Nu är den 32 år, men fungerar fortfarande perfekt, säger Marcus Warhed som bor i enplansvillan på Jupitervägen tillsammans med sin fru Jessica och deras två barn.

Inte mycket som kan gå sönder

Ola Sandberg, som jobbar som underhållsingenjör på C4 Energi, är inte förvånad.

– Jag ser ofta fjärrvärmeväxlare som är över 25 år gamla och fortfarande fungerar felfritt. De har få rörliga delar så det finns inte så mycket som kan gå sönder. Tyvärr är det dock svårt att få tag i reservdelar till gamla fjärrvärmeväxlare.

Vår hållbara fjärrvärme

Fjärrvärme är inte bara en bekväm och smidig lösning som ger obegränsat med värme och varmvatten – det är också ett hållbart och miljövänligt alternativ. I Allöverket i Kristianstad produceras fjärrvärmen mestadels av rester som blir över när man avverkar skog för andra ändamål.

Från och med i år körs dessutom flygaskan tillbaka till skogen där den fungerar som näring.

– Återföringen av näringsämnen är extra viktig i det moderna skogsbruket eftersom man ofta kör bort även toppar, grenar och ibland även rötter från skogen, säger C4 Energis miljöingenjör Rose-Marie Nilsson. På det här sättet sluter vi kretsloppet och bidrar till ett mer hållbart skogsbruk.

Läs mer om satsningen på att återföra näringsämnen till skogen
Läs mer om vår fina fjärrvärme

Publicerad: 2019-12-10