Specialkaffe med spännande toner i Kristianstad

Fredrik Alpstedt och hans specialkaffe har flyttat in på Östra storgatan i Kristianstad. Kaffet bryggs med stor omsorg för att bevara alla unika smaker i varje böna. I omsorgen ligger också att Fredrik väljer lokal och grön el från C4 Energi till sitt café.

Fredrik Alpstedt 825x400.jpg

I Fredrik Alpstedts kaffebar är specialkaffet i fokus. Han berättar gärna om den höga kvalitén som specialkaffet håller, om de olika sorterna som finns representerade på kaffemenyn och på butikshyllorna och om hur man ska dricka sitt kaffe för att verkligen känna alla smakerna.

- Många dricker kaffet för varmt och då känner man inte alla tonerna i kaffet, förklarar han medan han förbereder en kopp Las Delicias som ska bryggas med Aeropress. En teknik som använder luft för att brygga kaffet. Allt är noga utvalt för att ge kaffet största möjliga kärlek, från val av bönor, filter och pressteknik till tillbehören.

Kaffet i koppen är ljust och smakar väldigt långt ifrån kaffet du druckit hinkvis av under långa jobbdagar, konferenser eller möten. Det är lätt och Fredrik berättar att han har kunder som sagt att de inte kan dricka kaffe för att de får så ont i magen som har kunnat börja dricka kaffe igen sedan de provat specialkaffe.

- I Sverige är många vana att dricka kaffe som är så mörkt rostat att det är bränt. Så är det inte med specialkaffet utan där behandlas bönorna mer varsamt för att de fina smakerna ska få vara kvar, berättar Fredrik.

Las Delicias-kaffet är fruktigt och man kan ana en ton av passionsfrukt. På väggarna bakom bardisken där Fredrik tillreder kaffet finns skyltar där man kan läsa om de olika kaffesorterna. På en skylt står det att Ana Sora Nat är ett kaffe som påminner om blåbärsmousse, sött och runt, där toner av björnbär, söt citron och papaya går att hitta. Tycker du att språket börjar likna hur en vinkännare pratar? Specialkaffe-kännare pratar likadant!

Skylt 825x400.jpg

Fredrik kan prata hur länge som helst om kaffe och om smaker. I sin relativt nystartade kaffebar Specialty coffee hos Fredrik har han en cafédel och han anordnar gärna kaffeprovningar. När han öppnade butiken anslöts hans verksamhet till elnätet hos C4 Energi och han valde dessutom att bli elhandelskund hos det lokala energibolaget.

- För oss är miljöaspekten viktig. Precis som specialkaffe är ett bra val både för människorna som jobbar med kaffe och för miljön så har C4 Energi tagit ett bra miljöansvar genom att erbjuda 100 % förnybar el, säger Fredrik Alpstedt.

Kakor 825x400.jpg

Publicerad: 2020-02-17