Sätt kurs mot Glassbåten i sommar

I över 30 år har Glassbåten i Åhus lockat med välfyllda glasstrutar och massor av olika smaker. Sedan år 2003 står Martin Sjölin vid rodret. Under en sommar säljer han och hans besättning hela 13 ton glass.

Glassbåten Martin Sjölin 825x400.jpg

På Glassbåten kan du välja mellan fler än 40 olika smaker och alla besökare är förstås nyfikna på säsongens nyheter.

-I år lanserar vi fem nya smaker: en crunchig crème brûlée, pistageglass med riktiga nötbitar, gelehallon, sura kolanappar och bubbelgum.

Bubbelgumsglassen är framtagen på initiativ från Martin, och Glassbåten kommer att ha ensamrätt på smaken som skopglass.
- När jag var på semester med familjen i Grekland förra sommaren testade vi bubbelgumsglass och barnen älskande den. Engelholms Glass nappade på idén och nu är den här, säger Martin.

Glass för alla

Glassbåten är ett av södra Sveriges mest kända glasscaféer. Från början såldes glassen från en klassisk fiskebåt, men den gamla trålaren gav upp och sjönk under julhelgen 2006. Den nya glassbåten är osänkbar och vilar på två flytande betongbryggor. Här finns plats för ett 40-tal gäster och alla är välkomna.

- Hos oss kan du äta ekologisk, vegansk och sockerfri glass. Vi har ett enormt brett sortiment av laktosfri glass och du kan förstås få en glutenfri strut. För ett tag sedan tog vi bort all nötströssel för att underlätta för allergiker och vi har sett till att båtens landgång är så pass bred att du kan köra ombord med en permobil. Hos oss ska alla kunna äta glass, helt enkelt.

På Glassbåten värdesätter man det som är närproducerat, och det gäller allt från glass till el.

- Vi var valt att samarbeta med Engelholms Glass eftersom de håller hög kvalitet och använder lokala råvaror. På samma sätt tänkte vi när vi valde C4 Energi som elleverantör, det är en lokal aktör och vi har fått väldigt bra service.

Alltid dubbla kulor

Åhus är ett samhälle med starka glasstraditioner och Martin har arbetat med glass större delen av sitt liv.

- Som tolvåring började jag sommarjobba i glasskiosken på Kristianstads Golfklubb och sedan gick jag över till Tre Toppar. Där jobbade man efter det klassiska konceptet ”dubbla kulor” som vi fortfarande håller fast vid här på Glassbåten.

Jo, det stämmer. När du beställer en kula glass på Glassbåten får du två skopor, och när du beställer två kulor får du fyra skopor. Mycket glass för pengarna, men kan det bli för mycket av det goda?

- En gång hade vi en kille här som beställde en strut med 22 kulor päronglass. Det handlade om ett vad och han åt upp alltsammans, alltså 44 skopor, skrattar Martin.

Publicerad: 2019-05-12