Smarta lösningar på Kristianstads golfklubb

Torka och vattenbrist eller ösregn flera dagar i sträck. Det går inte lita på vädrets makter när man ska hålla en golfbana i toppskick. På Kristianstads golfklubb testar man nu en rad smarta IoT-lösningar från C4 Energi för att få fulländade golfbanor utan att tära på jordens resurser.

Kristianstads golfklubb 825x400.jpg

Det ser helt perfekt ut. Gräset på både fairway och green på Kristianstads golfklubb är tätt och frodigt med en härligt grön färg trots att det är november. Men en golfbana sköter sig inte själv. För att göra arbetet smidigare och dessutom mer hållbart har tre fuktmätare placerats ut på tre olika fairways.

– En är placerad i skugga, en i halvskugga och en på öppen mark som utsätts för mycket sol, vilket ger oss en bra bild av fuktighetshalten i hela golfbanan, förklarar Bevan Tattersall, golfbanemanager på Kristianstads golfklubb.

Win-win för gräs och miljö

Bevattningssystemet på golfbanan är flödesstyrt vilket innebär att om det regnar stängs vattnet av automatiskt. Men det finns vissa punkter som är känsligare än andra och det är särskilt på dessa platser som fuktmätarna är utmärkta verktyg.

– Mätarna är kopplade till app som visar när det är dags att vattna. Beroende på om det är torrt eller fuktigt kan vi reglera vårt bevattningssystem och punktbevattna de ställen där det behövs, berättar Carl-Henrik Dahlqvist, vd för AB Kristianstads golfbana.

– Det här stärker gräsplantorna och gör dem motståndskraftiga mot slitage och sjukdomar utan att vi behöver gödning. Dessutom sparar vi vatten, så det är en win-win helt klart, fyller Bevan Tattersall i.

En golfklubb i framkant

För att öka säkerheten för dem som jobbar på golfbanorna testas just nu även gps:er i tre av klubbens maskiner. Idag jobbar ett tjugotal personer ensamma ute på banorna. Skulle det hända något med deras maskiner skickas ett larm till Bevans telefon.

– Det skedde en olycka förra året på en golfklubb. Därför valde vi att testa detta för att säkra arbetsmiljön, berättar Bevan.

Men idéerna för smarta lösningar på golfklubben tar inte slut där. Planen är att framöver koppla på ytterligare funktioner till fuktmätarna, att testa solcellslösningar till maskinparken, att erbjuda en app som visar vindstyrka och vindriktning och hur det påverka golfspelet för dagen och att erbjuda wifi över hela golfbanan. Dessutom planeras för laddstolpar till alla med elbil.

– Vi har kontinuerliga möten med C4 Energi där vi tittar på olika lösningar framåt. Det finns hur mycket som helst att testa, säger Carl-Henrik.

– Det här är verkligen framtiden. Kristianstads golfklubb ligger i framkant när det gäller den här typen av lösningar för golfbanor. Det är också roligt att C4 Energi är så peppade och tycker det är kul att utveckla nya smarta lösningar tillsammans med oss, avslutar Bevan Tattersall.

Läs mer om vårt arbete med IoT

Mer om IoT från C4 Energi

Publicerad: 2020-11-30