Nu byter vi elmätare

Med start under våren påbörjade C4 Elnät bytet av samtliga 29 000 elmätare hos våra kunder. Arbetet beräknas vara klart sommaren 2022.

Under våren 2021 börjar vi byta till nästa generations elmätare och passar samtidigt på att uppdatera eller byta våra fjärrvärmemätare. Uppdateringen gör vi för att hjälpa dig som kund att bidra till en effektivare energianvändning och skapa bättre möjligheter för småskalig elproduktion, genom exempelvis solceller.

Regeringen har beslutat om nya funktionskrav för elmätare och att landets samtliga elmätare ska bytas innan år 2025 och det ligger i linje med vårt underhållsarbete för ett säkert och framtidssäkert elnät.

När vi på C4 Elnät AB ska byta ut våra mätare samarbetar vi med ett företag som heter SMARTService.

Ungefär två veckor innan det är dags att byta elmätaren i din fastighet kommer du att kontaktas av SMARTService som kommer att föreslå en tid för mätarbytet. SMARTService är ansvariga för bokning av tider för själva utförandet av elmätarbytet och det är SMARTService montörer som kommer att utföra själva bytet av elmätarna. Det är också till dem du ska vända dig om du behöver ändra tid för mätarbytet. Den informationen får du när de kontaktar dig. 

Har du både elmätare och fjärrvärmemätare i din fastighet kan du behöva ta emot besök vid två tillfällen.

Bra att veta inför mätarbytet:
- Om du är du villaägare/fastighetsägare sitter elmätaren oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet är elmätaren vanligtvis placerad i trappuppgången eller i källaren. I dessa fall kan vi byta elmätare utan att du behöver vara hemma. Vi kommer ändå att meddela dig vilken tidsperiod det blir eftersom bytet orsakar ett kortare strömavbrott.
- Om elmätaren är placerad inomhus behöver vi komma in till dig. En person över 14 år, som vet var mätaren sitter, behöver därför finnas i bostaden när vi kommer. Om ett barn är ensamt hemma går vi inte in. Vi meddelar exakt tid per post när bytet närmar sig.
- I samband med mätarbytet kommer det bli ett kort elavbrott på ca en kvart. Det är viktigt att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden. Montören kommer att lämna information om elmätarbytet när arbetet är klart.


Vad ska jag göra inför besöket?
- Det är enligt lag innehavaren av en anläggning som är ansvarig för att anläggningen är utförd och hålls i ett sådant skick att den är säker för allmänheten. Det innebär att innehavaren av en elanläggning ska se till att själva platsen där elmätarbytet kommer ske på är i ett elsäkert skick. Därefter är det C4 Elnät AB som tillsammans med SMARTService som ansvarar för att själva elmätarbytet sker på ett elsäkert vis.
- Vi ber dig plocka bort saker som eventuellt blockerar mätaren för att vårt arbete ska gå så smidigt som möjligt och därmed elavbrottstiden så kort som möjligt.
- För att mätarbytet ska gå så smidigt som möjligt och för att vi ska kunna hålla dig uppdaterad är det viktigt att vi har korrekta kontaktuppgifter till dig. Vill du ha meddelanden om tidsbokning och uppdateringar via e-post eller SMS behöver du kontrollera dina kontaktuppgifter på Mina Sidor via vår hemsida eller genom att kontakta C4 Energis kundservice.
 

Här kan du läsa mer om vårt planerade elmätarbyte.

Publicerad: 2021-05-25