Kör miljövänligt med biogas i tanken

Allt fler företagare väljer att satsa på miljövänliga fordon. Arbetar du till exempel som hantverkare i Kristianstad med omnejd kan en skåpbil som drivs med biogas vara ett intressant alternativ.

Tofta bil 825x400.jpg

Med biogas kör du grönare och det finns tre olika stationer i Kristianstads kommun där du kan tanka närproducerad biogas. Biogas är ett av världens renaste drivmedel och dessutom 100 procent förnybart. Jämfört med bensin och diesel ger biogasdrivna bilar upp till 90 procent lägre koldioxidutsläpp, och utsläppen av kväveoxider och partiklar är nästan noll.

- Biogasbilar är de fordon som påverkar vår miljö allra minst. Jag skulle till och med kunna säga att det är de enda riktigt miljövänliga bilarna och jag tror helt klart att det är här framtiden ligger, säger Hans Hellberg som arbetar på Tofta Bil i Kristianstad.

Tofta Bil säljer lätta transportbilar från Iveco, ett internationellt erkänt varumärke som under 20 års tid utvecklat över 25 000 skåpbilar, lastbilar och bussar för gasdrift. Intresset för biogasfordon ökar hela tiden, med det finns fortfarande fördomar att slå hål på.

- Många väljer en dieselbil eftersom de kan köra långt och få kraft ur motorn, men de känner inte till att en biogasbil presterar lika bra. Den är lika snabb att tanka och kör precis lika långt på litern, säger Hans.

Äppelskruttar och bananskal istället för olja och bensin

Den biogas du tankar i Kristianstad och Åhus kommer från C4 Energi, och har tillverkats på biogasanläggningen i Karpalund. Här rötas matavfall i en syrefri miljö och förvandlas till energirik biogas som kan driva allt från vanliga personbilar till lastbilar och bussar. På ett kilo matrester kan du köra nästan 2 km. Biogasbilarna har dubbla tankar, en för biogas och en för bensin.

- Med en biogasbil från Iveco kan du köra ungefär 35 mil, och för de allra flesta är det fullt tillräckligt, säger Hans. Det finns också en reservtank som rymmer 8 liter bensin, och skulle gasen ta slut slår bilen automatiskt över till bensindrift. En modell jag gärna rekommenderar är Daily Natural Power. Den är utsedd till ”Årets transportbil i Europa 2018” och är det första gasdrivna fordonet i det lätta segmentet med en 8-stegs automatisk växellåda.

Publicerad: 2019-04-05