Hur fungerar elpriskompensationen?

Vi får in många frågor om elpriskompensationen till vår kundservice. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.

Glödlampa

 

Aktuellt

Elpriskompensation för mars

Regeringen har beslutat att man förlänger elpriskompensationen för mars, för elprisområdena 3 och 4, södra och mellersta Sverige. Taket för mars månad kommer vara 2000 kWh, men för att ännu fler ska omfattas sänks golvet till 400 kWh. Kompensation kommer att vara från 100 kronor till maximalt 1 000 kr. 

Kompensationen för mars sker genom ett avdrag (en kreditering) på din faktura i juli.

Läs mer om beslutet på regeringens hemsida: Elpriskompensation för mars månad kan inledas.


Vad är beslutat sen tidigare?

Bakgrund till beslut om elpriskompensationen, ersättningstrappan och mer informationen om kompensationen hittar du här på vår hemsida.

Har jag rätt till elpriskompensation?

Kompensationen är utformad som en trappa som börjar på en nivå om 700 kWh per månad. Det beror alltså på hur hög förbrukning du hade i december 2021, och januari och februari 2022. Du kan som mest få 2000 kr per månad dessa månader. Totalt innebär det 6000 kronor.

Vem sköter elpriskompensationen?

Det är ditt elnätsbolag (exempelvis C4 Energi) som automatiskt gör avdraget på din faktura.

Vad behöver jag göra?

Du som kund behöver inte ansöka om kompensation. Du kommer få del av den automatiskt som en kompensationen som sker genom ett avdrag (en kreditering) på din faktura.

När kommer kompensationen?

De första avdragen beräknar vi att göra på fakturan som kommer i maj.

Får jag hela avdraget på en gång?

Om fakturan är lägre än det belopp som du beräknas få tillbaka så kommer kvarvarande belopp att dras av på din nästkommande faktura. Det innebär att det kan handla om flera fakturor innan du fått hela avdraget.  

Var ser jag min förbrukning?

Du kan se din förbrukning på din faktura eller genom att logga in på Mina sidor.

Kontakta oss

Vi hoppas att detta gett en del svar på dina frågor. Du är välkommen att kontakta vår kundservice om du har fler frågor. Mer information finns också på regeringens hemsida.