Hammar växer med 400 nya bostäder

I Hammar, öster om Kristianstad, växer en helt ny stadsdel fram. Här bygger sju olika byggherrar över 400 bostäder – allt från radhus, parhus och kedjehus till flerfamiljshus. I mars flyttade de första personerna in och intresset för området är stort.

Fjärrvärme i Hammar 825x400.jpg

Brinova är ett av de fastighetsbolag som satsat på Hammar. Tillsammans med Peab bygger de 60 hyresrätter om 1-3 rum och kök, alla med balkong. En visningslägenhet är redan klar, och det blir inflyttning i två omgångar: 1 augusti och 1 oktober 2019.

- Vid den första visningen hade vi över 80 besökare och reaktionerna var väldigt positiva, säger Stina Trimark, regionchef på Brinova. Många lockas av läget – med butikerna på C4 Shopping och läkarmottagningen så nära blir vardagslivet bekvämt, och bussarna stannar i området. Vart du än ska är det enkelt att ta sig dit.

Brinova är ett företag som gärna tänker grönt, och just nu diskuterar man med C4 Energi om möjligheterna att installera solceller på taken.

- Det är en spännande idé. Med solenergi skulle vi kunna bli så gott som självförsörjande när det gäller både hushållsel och fastighetsel, och anläggningen skulle även kunna driva laddstolpar på parkeringen, säger Stina.

Miljövänlig fjärrvärme

C4 Energi levererar fjärrvärme, fiberanslutning och elnät till hela Hammar, och Martin Ekelund, projektledare för Värme och Kyla, har varit delaktig redan från start.

- Det känns riktigt bra att kunna erbjuda alla ett tryggt och miljövänligt uppvärmningssystem, säger Martin. Fjärrvärme är både driftsäkert och bekymmersfritt. Varmvattnet tar till exempel aldrig slut – något som alla med tonåringar i hemmet brukar uppskatta.

När man sjösätter ett så här stort projekt får man räkna med vissa problem längs vägen, men hittills har det mesta fungerat helt enligt planerna.

- Den största utmaningen har faktiskt handlat om att skapa utrymme för all infrastruktur. Bronsgjutarevägen och Stenskeppsvägen är ganska smala och det var inte helt enkelt att få plats med alla VA-, fiber-, el- och fjärrvärmeledningar som krävs, men vi löste det. Det gör vi alltid, säger Martin.

Publicerad: 2019-04-09