Du bidrar till kretsloppet

Sopbilar och stadsbussar kör på biogasen som produceras av vårt matavfall och biogödsel gör att nya grödor växer som blir ny mat. En påse matavfall ger exempelvis fosfor från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 11 portioner havregrynsgröt. 

Matavfall påse.jpg

I C4 Energis biogasanläggning i Karpalund produceras biogas och biogödsel av bland annat matavfall, som samlas in från hushåll och verksamheter. Biogas är energirik gas som bildas när bakterier bryter ner organiskt material, som till exempel matavfallet vi sorterar i de bruna påsarna. Processen kallas rötning och sker också ute i naturen.

1 kg biogas motsvarar 1,5 liter bensin och en påse matavfall ger fosfor från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 11 portioner havregrynsgröt. Men även om matavfallet blir till miljövänliga saker som biogas och biogödsel är det bättre för miljön att inte slänga mer mat än absolut nödvändigt.

Det är också viktigt att bara slänga matrester i den bruna påsen. En liten bit plast i påsen för matavfall förstör kvaliteten på biogödseln. Då kan plasten hamna på åkern och i djurens foder. Släng därför bara matavfall i påsen.

Vill du veta mer? Läs mer om biogas och biogödsel. 

Publicerad: 2021-08-10