LTH-studenter blev upplysta på Solpunkten

”När ni har sett detta kan ni åka till Kebnekaise och kolla in nästa turistfälla”, skojade Martin Holmén när han tog emot en hel busslast med masters-studenter från Lunds Tekniska Högskola (LTH) på Solpunkten – belägen vid Sveriges lägsta punkt.
– Bättre skyltfönster för lokal och ren elproduktion finns inte, fyller affärsutvecklaren Rickard Månsson i.

C4 Energi vill fortsätta vara en attraktiv arbetsplats och som ett led i den intentionen bjuder vi ofta in studenter och andra till våra olika produktionsanläggningar. I veckan var det dags igen när Martin Holmén, produktansvarig för energitjänster på C4 Energi, och Rickard Månsson öppnade upp grindarna till solcellsparken Solpunkten och tog emot en hel busslast med studenter i ämnet förnybar energi.

Växlande solighet

Det är en härlig vårvintertisdag när de omkring 50 studenterna kommer. Några få plus, klart, kyligt och växlande solighet. Ännu soligare var det dagen innan, då producerade Solpunkten totalt 18 000 kWh, berättar Martin. Årets hittills bästa resultat.

Under studiebesöket får gästerna bland annat lära sig att Solpunkten har över 9 000 solpaneler och att anläggningen är utrustad med 27 växelriktare som är placerade i tre grupper om nio stycken. Effektkapaciteten för parken uppgår till 4 MW.

Noggrant planerat

Martin och Rickard förklarar att placeringen av panelerna och avståndet mellan raderna inte är slumpmässigt. Tvärtom har Solpunkten anlagts utifrån beräkningar om maximal solstrålning och minimal skugga. Allt för att kunna leverera så mycket energi som möjligt, säger Martin.

Studenterna har många frågor – bland annat undrar de om affärsmodellen och om Rickard och Martin har funderat på att låta får beta mellan de spikraka raderna av solcellspaneler för att hålla eventuell buskskugga borta.

– Kanske, säger Rickard och avslöjar att ämnet har varit uppe för diskussion men ännu inte lett till något beslut.

Studiebesöket från LTH skedde för andra året i rad. Att skolan väljer att komma tillbaka vittnar om relevansen i det C4 Energi gör.

– Det är roligt att de vill komma igen och att vi får möjlighet att berätta om anläggningen, säger Rickard.

Fakta: En av Sveriges största solcellsparker

  • Solpunkten vid Lägsta punkten består av 9 200 solpaneler av typen monokristallina solceller med halvceller.
  • Verkningsgraden är cirka 19,5 procent, det vill säga 19 procent av solstrålningens energi kan omvandlas till el.
  • Förväntad livslängd på panelerna är 30 år, men kan bli längre än så.
  • Vid invigningen 2020 var Solpunkten en av Sveriges största solcellsparker.

Publicerad: 2024-03-07