C4 Energi med i kommunalt projekt - nominerats till Årets Hållbarhetsprojekt

Kristianstad Kommun, C4 Energi och Högskolan Kristianstad har i sitt samverkande projekt: Smart VA blivit utvalda som finalister i kategorin "Årets Hållbarhetsprojekt" vid Di Tech Excellence Awards. Dagens Industri (Di) presenterar denna prestigefyllda utmärkelse för att uppmärksamma de mest framstående initiativen inom teknik och hållbarhet i Sverige. Vinnaren kommer att avslöjas under Di:s konferens "IT & Strategi" den 12 oktober.

Smart VA: Teknologin öppnar dörrar

Smart VA-projektet har på nya sätt utvecklat hanteringen av vatten- och avloppssystem i regionen genom användning av Internet of Things (IoT)-teknologi. Projektet har skapat möjligheter att förutse och förebygga översvämningar, hantera problem i ledningsnätet och optimera resursanvändningen i reningsverket.

Framgångar och innovation

Projektet har bidragit till att Kristianstad kommun är den första i Sverige att uppnå den höga precision som krävs för att rapportera bräddvatten i naturen enligt lagens krav. Smart VA har även lett till betydande fördelar för kommunen och dess leverantörer genom att samla historiska mätvärden på ett ställe och därmed undvika avgifter för nya mätningar.

Magnus Lindgren, VA-ingenjör på Kristianstads kommun, kommenterar detta genom att säga: "Genom Smart VA-projektet har vi samlat alla våra historiska mätvärden på ett ställe, vilket innebär att vi nu undviker avgifter för nya mätningar. Detta har varit en vinst som våra leverantörer kan dra stor nytta av."

IoT-teknologi som inspirerar

Framgången med Smart VA-projektet har inte bara inspirerat Kristianstad kommun utan också över 100 svenska kommuner, som har visat intresse genom samtal och studiebesök. Smart VA har visat vägen inom IoT-teknologi, och projektet utvecklas nu vidare för att möjliggöra ännu fler användningsområden.

Fredrik Åklundh, AO-chef Fibernät på C4 Energi, betonar projektets mångsidighet: "Sensorer kan användas till allt från att lokalisera maskiner och containrar till att mäta fukt i fastigheter och räkna besökare i butiker. C4 Energi har till exempel också kopplat upp sensorer i gödsellager för biogas hos ett flertal lantbrukare."

Framtiden är hållbar

C4 Energi är hedrade över att vara en del av projektet som blivit nominerat som Årets Hållbarhetsprojekt. Tillsammans med aktörer inom Kristianstad kommun ser vi fram emot att fortsätta driva innovation och hållbar utveckling i vår kommun.

Övriga nominerade kandidater för Årets hållbarhetsinitiativ är:

  • Alight
  • SLU
  • Husqvarna
  • Ica Gruppen
  • Whywaste
  • Scania
  • Alfa Laval
  • Microsoft

Publicerad: 2023-10-11