Strålande satsning hos Vanneberga park

En av de första investeringarna för relativt nybildade bostadsrättsföreningen Vanneberga park i Åhus blev en solcellsanläggning från C4 Energi.

Solceller på svart tak på ett vitt radhus.

De 178 solcellspanelerna är nu på plats på fyra av föreningens tak och ordförande Rune Veneke är mycket nöjd med samarbetet med det lokala energibolaget.

Solen skiner över Brf Vanneberga park och under sitt parasoll på uteplatsen sitter bostadsrättsföreningens ordförande Rune Veneke och kikar upp mot himlen.

- Växlande molnighet idag också! Det är intressant att följa produktionen och jag har noterat att under dagar då folk tycker att det är dåligt väder producerar anläggningen en hel del el ändå, säger han.

Det vita radhusområdet med 36 lägenheter byggdes 2011-2012 och var då hyresrätter. Förra året bildades en bostadsrättsförening och ganska omgående fattades det beslut att föreningen skulle investera i solceller.

- Det var en kombination av att det ligger rätt i tiden med miljövänlig el och att vi såg en möjlighet att få god ekonomi på det, förklarar Rune.

Elproduktionen kan han enkelt följa via sin dator eller i en app och när han promenerar runt i det välskötta området ser han förutom det nyanlagda gräset och de vackra blommorna också solcellspanelerna på taket som snyggt smälter in i omgivningen.

- Vi är mycket nöjda med de panelerna vi fick, de är enfärgade och ser snygga ut på taket. Dessutom har samarbetet med C4 Energi fungerat väldigt bra från början till slut.

Trots pandemi kunde arbetet gått snabbt, den 1 juni restes byggställningarna och den 30 juni kopplades anläggningen in på elnätet.

- C4 Energis underentreprenörer som varit här har gjort ett fantastiskt jobb och vi har fått mycket positiv respons från föreningens medlemmar på deras arbete, berättar Rune.

Brf Vanneberga park säljer sin solel till C4 Energi och har sitt elhandelsavtal hos företaget. Anläggningen på taket kommer att producera cirka 55 000 kWh per år och har en effekt på 57 kW.

- Om man kan prata om nöjda kunder på en skala mellan 1-10 så är vi en 11,5:a, säger Rune Veneke.

Solceller monterade på radhustak.

Publicerad: 2020-08-06