Stella Växt - familjeföretaget som blomstrar

Deras farfar odlade tobak och sparris på gården öster om Kristianstad när förra seklet var ungt. På 1960-talet satsades det på gurka och krukväxter. Idag är det en miljon penséer, pelargoner och andra populära blomsorter som gäller för bröderna Levin i den 8 500 kvadratmeter stora anläggningen, som drar lika mycket el som 20 villor.

Stella växt 1 825x400.jpg

Våren kom tidigt i år. Det märkte bröderna Lars och Peter Levin på Stella Växt utanför Kristianstad tydligt. De 360 000 penséerna sålde slut snabbare än någonsin tidigare.

– Redan i början av april var de slut. Efter penséerna var det dags för pelargoner. Vi är en av få odlare i Sverige som har tillstånd att odla Årets Pelargon och det är vi väldigt stolta över, säger Lars Levin.

Det är med svenska mått mätt en stor anläggning bröderna Levin har byggt upp längs Gamla Fjälkingevägen. Den ursprungliga fastigheten, en gård från 1800-talet, köptes av brödernas farmor och farfar som hade tobaksplantage och odlade sparris på fälten.

– Det var vanligt med tobaksodling i Sverige på den tiden. Tobaken kördes iväg till Rinkaby där den torkades,
berättar Lars Levin.

Brand och energikris

Gården är både brödernas och deras fars barndomshem. När pappan tog över på 1960-talet köpte han till en bit mark och byggde ett växthus. Verksamheten växte under årens lopp och när Lars och Peter tog över 2001, då deras pappa gick i pension, var anläggningen lika stor som en fotbollsplan avsedd för internationella ligamatcher. Men bröderna fick en tuff start. Året efter övertagandet brann stora delar av anläggningen.

– Det var ett hårt slag. Vi fick bygga upp allt igen. Och sen kom energikrisen direkt efter, så vi hade rejäl motvind där i början, berättar Lars Levin.

Men krisen förde också något gott med sig. Lars och Peter bestämde sig för att ställa om från oljeeldning till bergvärme och installerade ett avancerat bergvärmesystem med fyra seriekopplade pumpar. Via en klimatdator kan de styra temperatur, koldioxidhalt, luftfuktighet och belysning i växthusen och på så sätt kontrollera odlingsprocessen.

– Det kan låta romantiskt med växthus och det är det ju på ett sätt. Men vi har kunder som kanske vill ha 10
000 av en särskild vara en särskild vecka, och då måste vi kunna kontrollera tillväxtprocessen. Det ska vara en fin produkt som levereras, inte överblommad och inte oblommad. Blommorna måste vara perfekta, säger Peter Levin.

Lika mycket el som 20 villor

Med 8 500 kvadratmeter odlingsyta under glas går det åt en del el, närmare bestämt 500 000 kilowattimmar om året vilket ungefär är lika mycket som 20 villor. För att inte belasta miljön har Stella Växt skrivit avtal med C4 Energi om miljöcertifierad el från vind- och vattenkraft.

– Vi är inga miljöbovar. Vi är medvetna och det vill vi visa. Med certifikatet från C4 Energi som visar att vi köper miljövänlig och närproducerad el blir det tydligt ut mot våra kunder. Sen är det trevligt att C4 Energi är
ett lokalt bolag. Man kan bygga en närmare relation då vilket är en bonus, säger Lars Levin.

Att företaget är miljömedvetet vittnar även bevattningssystemet om, ett så kallat ebb- och flodsystem. Gödslat vatten trycks upp i växtbäddarna där plantorna är placerade och får stå så i upp till tjugo minuter. Därefter dras vattnet tillbaka och samlas i en bassäng för återanvändning.
– Det här innebär att vi inte har några utsläpp alls. Bevattningen är ett slutet, cirkulerande system, berättar Lars Levin.

Ny gårdsbutik

Det är högtryck på gården nu under sommarhalvåret. Totalt levereras runt en miljon vår-, sommar- och höstblommor årligen via Mäster Grön i Helsingborg, till stora återförsäljare i landet som Blomsterlandet, Plantagen, Granngården och Ica. Men sedan förra året kan även privatpersoner köpa blommor och grönsaker direkt från gården. Bröderna driver en liten gårdsbutik i en av produktionslokalerna med egenodlade växter, men också närodlat från granngårdarna.

– Vi har till exempel gurka, tomater och potatis från gårdar här runt Kristianstad, och tar också in växter på
beställning som vi inte själva odlar, berättar Peter Levin och fortsätter:

– Sen brukar kunderna titta in i våra växthus och haja till när de ser hela blomsterhavet. ”Ska du sälja alla dessa?” frågar de. ”Ja, det är tanken”, brukar jag svara, säger Peter Levin och skrattar.

Vill du som företagare också teckna ett hållbart elavtal med C4 Energi, kontakta oss gärna!

Stella växt 2 825x400.jpg

Publicerad: 2020-05-31