Ridning ger avkoppling och bygger självförtroende

I stallet hos IM Sportriders Ryttarförening strax norr om Kristianstad är stämningen på topp. Sex dagar i veckan samlas barn, ungdomar och vuxna här för att lära sig rida, ta hand om hästarna och njuta av avkopplande stalliv.

Hästar 825x400.jpg

- Ridning är en fantastisk sport, säger Annika Malmquist, som är ordförande i klubben. Du lär dig att ta ansvar och bygger upp självförtroendet. Som ryttare ska du hantera ett djur som väger upp emot ett halvt ton och det är förstås en utmaning. Ridning har också stora inslag av mindfulness. Du är här och nu, på hästryggen kan du inte tänka på något annat eller börja fibbla med telefonen.

Små elevgrupper ger högre kvalitet

IM Sportriders har drygt 100 medlemmar och satsar mycket på kvalitet. Säkerhetstänket är högt, både vad gäller utrustning och rutiner, och under lektionerna deltar aldrig fler än sju elever per pass.

- Vi vill att varje elev ska få ut mesta möjliga av sin undervisning, säger Annika. Med färre personer i gruppen får alla deltagare mer tid med läraren, och utvecklas snabbare och bättre.

Sponsring finansierar tävlingsträning

Under 2019 sponsrar C4 Energi föreningen, och det finns redan planer för vad sponsorpengarna ska användas till.

- Som klubb har vi nischat oss mot tävling och vi vill att alla ska kunna delta, även de barn och ungdomar som inte har egen häst. Sponsringen betyder mycket för oss. Vi har pratat om att eventuellt använda pengarna till att hyra in en extern tränare inför kommande hopptävlingar. Våra egna ridlärare är jätteduktiga, men det är alltid bra med inspiration utifrån. Det är ju så de stora ryttarna jobbar, säger Annika.

Publicerad: 2019-04-11