Premiär för eltaxibilar i Kristianstad

Nu rullar tre elbilar och en elhybridbil märkta med Taxi Allians på Kristianstads gator. Med sina nya bilar samt laddboxar och laddkort från lokala C4 Energi tar företaget stora kliv framåt i sitt hållbarhetsarbete.

Taxi Allians delägare och C4 Energis energisäljare Martin Holmén poserar framför vit eltaxibil.

De fyra Kia-bilarna är vita och blanka, reklamdekalerna är på plats och nybilsdoften slår emot en när man öppnar dörrarna. Jesper Persson, Ulf Börkell och Ronny Granath som tillsammans driver Taxi Allians i Kristianstad skiner ikapp med bilarna på invigningsdagen.

- Det är fantastiskt roligt att äntligen få sätta nycklarna i låsen på bilarna och det känns som att det här kommer att bli succé, säger Jesper Persson och berättar om företagets satsning på en ännu grönare profil.

Förutom att de nya bilarna ger företaget en bättre ekonomi med lägre kostnader för drivmedel och service har de noterat att allt fler kunder, särskilt på företagssidan efterfrågar miljövänligt drivmedel till sina taxifärder.

- Vi gör det här för miljöns skull men tycker också det är roligt att vara först i Kristianstad och bland de första i Skåne att kunna erbjuda eltaxi, säger Jesper.

När bilarna ska rulla ut från Hedin Bil för att officiellt börja sin taxikarriär finns moderata kommunalrådet Peter Johansson på plats för att vara med och klippa det röda bandet som är uppspänt framför garageportarna.

- När näringslivet och företagare ser konkurrensfördelar och själva tar initiativ till förmån för miljön och klimatet tror jag att det ger en större effekt än om man lagstiftar inom området, säger han och tillägger hur bra det känns att se lokala företag som kan satsa på det här sättet i de tider vi befinner oss i.

Hos Taxi Allians kommer elbilarna att laddas med laddboxar från C4 Energi och när bilarna behöver laddas på andra ställen runt om i kommunen använder de C4 Energis laddkort.

- Vi är ett lokalt företag och vi vill gärna samarbeta med andra lokala aktörer, särskilt de som hjälper oss att göra en insats för miljön, säger Jesper Persson.

Ljudlöst glider elbilarna ut från bilhallen och möts av applåder från de inbjudna gästerna.

- Många företag har i sina policies att deras personal ska åka så miljövänligt som möjligt och bland privatpersoner är intresset för elbilar stort. Jag tycker att det är smart av Taxi Allians att försöka möta det behov och intresse som finns, säger säljaren Murat Isufi på Hedin Bil innan han vinkar av taxibilarna och de åker iväg på sina första uppdrag.

Kommunalråd Peter Johansson (M) och Taxi Allians ena ägare klipper invigningsbandet.

C4 Energis logotyp på laddbox utanför Taxi Allians.

Publicerad: 2020-09-04