Nätet tätare än någonsin

Kristianstads fjärrvärmenät har aldrig varit så tätt som nu. Tack vare så kallad flygtermografering kan mindre läckor upptäckas och lagas i tid innan någon större skada är skedd.

fjärrvärmeläcka 825x400.jpg

Mitt i natten, en gång varje vinter, flyger ett litet flygplan fram och tillbaka över Kristianstad. Ombord finns en värmekamera som används för att fotografera stadens 290 kilometer långa fjärrvärmenät. Husen är lila, vägarna blå och små gulröda områden är misstänkta läckage.

– När vi jämför bilderna med kartor över våra ledningar kan vi se exakt var den misstänkta läckan finns, säger Ola Sandberg, underhållsingenjör på C4 Energi.

Syftet med flygtermograferingen är att identifiera platser där fjärrvärmevatten läcker ut i marken, något som både kostar pengar och är resursslöseri. Att tidigt upptäcka mindre läckor, hinna laga dem i tid och därmed
motverka större akuta läckage, förhindrar också att fjärrvärmekunder drabbas av omfattande avbrott när ledningar måste lagas.

– För ett par år sedan hittade vi ett misstänkt läckage på en större ledning till ett bostadsområde. Det visade
sig att det hade gått hål på plaströret som omsluter ledningen. Hade vi inte upptäckt detta hade stålröret innanför rostat sönder och vi hade fått en stor akut läcka. Nu kunde vi sätta in åtgärder i tid, berättar Ola Sandberg.

Och insatserna har gett resultat. Flygningarna med värmekamera som har utförts sedan 2016, har lett till ett väldigt tätt fjärrvärmenät.

– Första gången vi flög hittade vi mängder av läckor, men sedan dess har det blivit färre och färre, och nu senast hittade vi nästan inget. Så flygtermograferingen har verkligen gjort nytta, säger Ola Sandberg.

Publicerad: 2020-06-01