Fjärrkyla på väg till Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Kranen som svänger in över taket på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads fastighet på Västra Storgatan är över 30 meter hög. Nu ska den gamla kylutrustningen bort och miljövänlig fjärrkyla ska kopplas in.

Kran 825x450.jpg

Vi minns alla sommaren 2018 och hur varmt det var. På Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad insåg man att det gamla kylsystemet sjöng på sista versen.

- Förra sommaren klarade vi oss ändå hyfsat men åren innan hade vi haft stora problem med vårt kylsystem. Vi har i flera år haft förhoppningar om att det ska gå att koppla in fjärrkyla hos oss så småningom och nu är det äntligen dags, berättar Fredrik Björklund som är fastighets- och säkerhetsansvarig på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Företagets kontakt hos C4 Energi är projektledare Martin Ekelund. Han är på plats på Västra Storgatan den här kyliga fredagsmorgonen när de två kylmedelskylarna på taket på fastighetens innergård ska lyftas bort.

- Det kommer att bli stor skillnad när den här ljudkällan försvinner. På ett så här centralt läge vill man inte ha kylsystem som står och bullrar. Fjärrkylan är helt tyst och dessutom mycket bättre för miljön, förklarar Martin Ekelund.

Kranföraren styr med van hand kranen och när kylmedelkylaren lyfts över taket är det många förbipasserande som stannar och tittar upp mot himlen. Andra skyndar på stegen därifrån.

Fredrik Björklund på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ser fram emot att fjärrkylan ska kopplas in, i en av företagets andra fastigheter är systemet redan igång.

- Vi är jättenöjda med vår kontakt med C4 Energi och Martin Ekelund. Även om jag är van vid fastighetsfrågor så har jag ingen vana av att vara beställare av system som det här. Därför är det viktigt att välja en aktör som man känner förtroende för och det gör jag för Martin och C4 Energi, säger han.

Att fasa ut gamla kylsystem och ersätta dem med miljövänligare fjärrkyla ligger i linje med företagets hållbarhetsarbete.

- Jag rekommenderar verkligen andra företag som kan, att välja fjärrkyla. Det minskar problemen med egna kylmaskiner eftersom fjärrkylan är mer driftsäker och sen är det mycket bättre för miljön. Får vår del lönar det sig dessutom på sikt, även om det inte är den primära anledningen att vi ställer om, säger Fredrik Björklund.

Publicerad: 2019-02-08