Eldar du för kråkorna? - Tips och trix för att spara energi

Redan i oktober kom de första köldknäpparna. Termostaten kickade igång värmeflödet ut på elementen och den omedelbara känslan av att ”oj, det här kommer synas på fakturan” infann sig. Vad ska man då tänka på för att hålla nere el- och värmeförbrukningen när kylan kommer? Här ger vi dig våra bästa energispartips!

Eldning för kråkor 825x400.jpg

Tänk dig en skånsk vinterdag. Det är grått, vinden blåser hårt och det regnar snöblandad kall sörja på snedden. Då är det extra skönt att komma in, göra en kopp te, sno in sig i en härlig filt och njuta av den behagliga inomhusvärmen.

– Det är naturligt att uppvärmningskostnaden blir högre på vintern. En sak man kan göra själv är att se över alla tätningslister i fönster och dörrar så att de är i bra skick. Känn runt fönstren så det inte drar in kall luft utifrån. Har du dåliga lister är risken att värmen går rakt ut och du eldar för kråkorna, säger Martin Holmén, säljare av energitjänster på C4 Energi.

Jacuzzin en energibov

Naturligtvis är det också oemotståndligt en kall vinterdag att sätta igång bastun om du har en sådan, och tina upp blåfrusna fingrar och tår. Men även det syns på elräkningen. En annan riktig energibov är utomhusjacuzzin. Härlig såklart, men dyr om man inte ser upp.

– Att alltid ha den på 39 grader året om är inte att rekommendera. Skruva ner temperaturen några grader om du vet att du inte ska använda badet på en vecka eller längre, säger Martin Holmén.

Andra tips är att se över termostatventilen på elementen så att de inte har fastnat i stängt läge, att byta halogenlampor och gamla glödlampor till ledlampor, och att alltid ha lock på grytorna när du lagar mat.

– Vid all matlagning sparar du ca 30 procent energi om du lägger på locket. Det är ganska mycket! säger Martin Holmén.

Tryggt med serviceavtal

Ett tips till dig med fjärrvärme är att passa på att se över din fjärrvärmeanläggning när det börjar bli kallt. Inför vintern kan det dessutom vara bra att teckna ett trygghetsavtal med oss på C4 Energi. Det kan du göra om din anläggning inte är äldre än tio år. Då kan du vara säker på att du får snabb hjälp om något fallerar med anläggningen under årets kallaste månader. Dessutom ingår det att vi byter ut vissa komponenter om dessa går sönder.

– Sen måste vi som har fjärrvärme från C4 Energi vara noga med att fylla på salt i avhärdaren. Missar du det är det stor risk att det bildas kalkavlagringar inne i värmeväxlaren. Då får du inte ut tillräckligt med värme och till sist proppar värmeväxlaren igen helt och måste bytas, berättar Martin.

Vi hjälper dig

Visst kan det vara överväldigande att hålla reda på alla detaljer som pressar kostnaderna. Hur ska man komma ihåg allt? Har du frågor eller behöver råd och tips, finns vi på C4 Energi tillhands.

– Ring mig eller kundservice så hjälper vi dig, säger Martin Holmén.

Publicerad: 2020-11-30