Digital träning för revanschsugna Kristianstad HK

Hennes handbollsspelande pappa startade flicklaget i Knislinge när Maja Hansson var sex år gammal. Sedan dess har handbollen varit hennes liv. Nu är hon lagkapten för Kristianstad HK som nästa säsong åter spelar i svensk damhandbolls högsta liga.

Maja 825x400.jpg

De hade vunnit sin näst sista match i allsvenskan. Glädjen och lyckan i Kristianstad HK var total över att återigen få gå upp i SHE. Allra sista matchen skulle bli en fest för hela Kristianstad. Under namnet ”Fyll hallen” satsade man på en fullsatt arena, gratis biljetter åt alla, och efter matchen middag och mingel med alla sponsorer. Men så kom coronapandemin emellan.

– Det kändes lite snopet. För det första ville vi dela vår glädje med Kristianstadsborna, men vi ville också väldigt gärna träffa C4 Energi och våra andra sponsorer och tacka dem. Utan sponsorer hade vi inte kunnat
spela. Men så blev allt inställt, säger Maja Hansson.

Coronasäker försäsongsträning

Någon fylld hall blev det inte för Kristianstad HK, men platsen i elitserien kan ingen epidemi i världen ta ifrån
dem. Just nu är det försäsongsträning på schemat. Coronasäkert på distans.


– Vi tränar ändå alltid mycket på egen hand under försäsongen, både fys och löpning, så det är ingen större
skillnad. Det enda som är annorlunda just nu är att vi inte kan träna tillsammans inomhus, säger hon.

Genom en app får Maja Hansson och de andra spelarna instruktioner från tränaren Ulf Schefvert. Träningsupplägget är anpassat efter varje enskild individ och appen berättar exakt vad som ska göras och när.

– Idag står det till exempel åtta kilometer löpning på mig. Imorgon är det fys som gäller och jag har fått
instruktioner om exakt vilka övningar jag ska göra, vilka vikter jag ska använda och antal repetitioner,
berättar Maja.

Från flicklag till lagkapten

Maja Hansson har handbollen i blodet. Under hela uppväxten följde hon med sin pappa Johan Hansson på
träning två gånger i veckan och helgerna tillbringades på matcher. När pappan startade ett flicklag i Knislinge var det inget snack. 6-åriga Maja Hansson var given på plan.

– Det roliga med handboll utöver kompisarna och gemenskapen, är att det är så väldigt fysiskt. Man får lov
att mangla på och förstöra för det andra laget utan att bli utvisad. Ända sedan jag var liten har mitt mål varit att vara en sådan spelare som man vill ha i sitt lag, men som man absolut inte vill möta, säger Maja Hansson.

Som lagkapten för Kristianstad HK är Maja Hansson spindeln i nätet. Hon är bandet mellan klubben, coachen
och laget. Hon peppar inför matcher och lyssnar när någon mår dåligt.

– Jag är mån om tjejerna. Ibland har man tuffa dagar och då finns det möjlighet att svänga förbi mig innan träningen och berätta. Jag som har två barn vet att man vissa dagar har huvudet någon helt annanstans, säger hon.

Nu är det inte långt kvar till första matchen i SHE. Efter en säsong i allsvenskan är revanschlustan i laget enorm och förväntningarna inför att återigen få spela i högsta serien höga.

– När vi åkte ur SHE var det många tjejer som hade det tufft mentalt. De hamnade i en ond cirkel och det var knappt kul att spela handboll längre. Nu vill vi ta revansch och visa att vi faktiskt platsar i högsta ligan. Det är här vi hör hemma, säger Maja Hansson.

Läs mer om C4 Energis sponsring av lokala föreningar.

Publicerad: 2020-05-24