Dans och glädje hos Kristianstadsflickorna

Efter ett rejält uppehåll på grund av pandemin kan Kristianstadflickorna äntligen dansa tillsammans igen. Tack vare sponsorer som C4 Energi har verksamheten kunnat leva vidare, även när dansen stod stilla.Stora leenden och genuin glädje över att få dansa tillsammans. Energin är så hög att det nästa slår gnistor om dansarna när de visar upp sina talanger på golvet.
– Det är väldigt roligt att vara på fötter igen. Tjejerna är supertaggade och det märks verkligen, säger Ebba Särnblad, som är ledare och assisterande huvudledare i styrelsen för Kristianstadflickorna.

Stort intresse

Föreningen har funnits sedan år 1974. Den startade i liten skala med ett 20-tal medlemmar. I dag har medlemsantalet vuxit till hela 550, med ännu fler som står i kö.
– Det är ett väldigt stort intresse och det är vi väldigt tacksamma för. Det är många som vill stanna kvar i föreningen även när de blir äldre. Det är jätteroligt, säger Ebba.
Själv började hon som 4-åring och är nu ledare för andra som började i samma ålder.
– När jag var 14 år tränade jag tjejer som var 4 år. I dag är de 17 år och är fortfarande med. Det är också många som kommer tillbaka när de blir äldre och det är väldigt roligt.

”Fantastisk gemenskap”

Fokus för träningen är att utvecklas och ha roligt. I stället för att åka på tävlingar så arrangerar Kristianstadflickorna shower två gånger per år. Då bjuds på en blandning av olika danser, från jazz till street dance.
– Dans är en väldigt fin uttrycksform. Du kan sätta din egen prägel och stil på dansen. Även om du dansar själv så gör du det tillsammans med andra i gruppen. Det är en fantastisk gemenskap. Vi är som en familj, säger Ebba.

Även killar är välkomna

Föreningen har märkt ett ökat intresse i och med att det har blivit populärt med olika dansutmaningar på sociala medier, till exempel TikTok. Och namnet till trots är även killar välkomna, berättar Maria Svensson, ordförande i föreningen.
– Det är ett alternativ till andra sporter för unga som vill aktivera sig på ett bra sätt. Men det är också ett bra komplement om du håller på med bollsport för att öka smidigheten och rörligheten.

 

Ebba Särnblad