Brf Tackan laddar upp

Sedan den 1 april kan de boende i bostadsrättsföreningen Tackan på Sommarlust i Kristianstad ladda sina elbilar hemma. När föreningen skulle anlägga nya parkeringsplatser passade man nämligen på att även montera laddstolpar.

Brf Tackan 825x400.jpg

Det finns än så länge bara två boende som har laddbara bilar i Brf Tackan, men vinsten för bilägarna är stor. Att slippa ladda bilen på jobbet eller på en offentlig laddstation underlättar i vardagen.

– Jag tror att våra laddstolpar kommer leda till att fler i föreningen som går i bilbytartankar kommer att välja hybrid- eller elbil nu när det enkelt går att ladda hemma, säger Roland Andersson, ordförande i bostadsrättsföreningens styrelse.

Från parkeringsplatser till laddstolpar

Det började egentligen med önskemål om fler helt vanliga parkeringsplatser. Till Brf Tackans 90 lägenheter fanns inte tillräckligt med plats för medlemmarnas bilar, och beslut togs att anlägga sju nya parkeringsplatser i anslutning till en av fastigheterna. Men föreningen nöjde sig inte med det. För att slå ett slag för miljön beslutade Roland Andersson och övriga styrelsemedlemmar att dessutom satsa på laddstolpar när man ändå var igång.

– Vi tog kontakt med flera olika leverantörer som fick komma hit och presentera sina lösningar och lämna offerter. Till slut fastnade vi för vår lokala leverantör C4 Energis lösning, så de blev vår totalentreprenör, berättar Roland Andersson.

Hoppas fler gör likadant

Det krävdes en del markarbete för att anlägga själva parkeringsplatserna, men laddstolparna var det inga problem att montera. Elen drogs från den närmsta fastighetens elcentral som visade sig ha hög kapacitet.

– Vi har dessutom valt ett system som är utbyggbart så vi kan fylla på med fler laddstolpar framöver, säger Roland Andersson.

Även om möjligheten till hemmaladdning i Brf Tackan ännu är relativt ny är Roland Andersson nöjd med resultatet hittills och han tycker att samarbetet med C4 Energi har fungerat mycket bra.

– Ska vi skynda på att nå miljömålen borde fler installera laddstolpar. Man kan ansöka om bidrag från Naturvårdsverket och på så sätt minska kostnaderna. Dessutom höjer det statusen på föreningen, säger han.

Vill din Brf också ha laddstolpar?

Kontakta oss gärna för en personlig offert.

Martin holmen 825x500.jpg

Martin Holmén
Säljare av energitjänster
0733-73 75 48
martin.holmén@c4energi.se

Publicerad: 2020-05-26