Arbete pågår - vi byter alla elmätare för ett smartare hem

Vi byter nu ut alla våra 29 000 elmätare - nästa generations mätare för att hjälpa dig som kund att bidra till en effektivare energianvändning och skapa bättre möjligheter för småskalig elproduktion, genom exempelvis solceller. Arbetet beräknas vara klart sommaren 2022.


Mätarmontörer


Till grund för arbetet ligger ett regeringsbeslut om nya funktionskrav för elmätare och innan år 2025 ska landets samtliga elmätare bytas. Helt i linje med C4 Energi elnäts underhållsarbete för ett säkert och framtidssäkert elnät.

Bytet genomförs i samarbete med SMARTService. Ungefär två veckor innan det är dags att byta elmätaren i din fastighet kommer du kontaktas av SMARTService med en föreslagen tid för mätarbytet. Om vi har tillgång till ditt mobiltelefonnummer eller din e-postadress får du meddelanden om tidsbokning och uppdateringar via e-post eller SMS. SMARTService är ansvariga för bokning av tider gällande själva utförandet av elmätarbytet och det är till dem du ska vända dig om du behöver ändra tid för bytet. Det är SMARTService montörer som kommer att utföra själva bytet av elmätarna.

När vi byter elmätare passar vi samtidigt på att uppdatera eller byta våra fjärrvärmemätare. Har du båda mätarna kan du behöva ta emot besök vid två tillfällen. 

Bra att veta:

Om du är du villaägare/fastighetsägare sitter elmätaren oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet är elmätaren vanligtvis placerad i trappuppgången eller i källaren. I dessa fall kan vi byta elmätare utan att du behöver vara hemma. Vi kommer ändå att meddela dig vilken tidsperiod det blir eftersom bytet orsakar ett kortare strömavbrott.

  • Om elmätaren är placerad inomhus behöver vi komma in till dig. En person över 14 år, som vet var mätaren sitter, behöver därför finnas i bostaden när vi kommer. Om ett barn är ensamt hemma går vi inte in. Vi meddelar exakt tid per post när bytet närmar sig.
  • I samband med mätarbytet kommer det bli ett kort elavbrott på ca en kvart. Det är viktigt att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden. Montören kommer att lämna information om elmätarbytet när arbetet är klart.
  • Din anläggning kan behöva en antenn. När vi monterar elmätaren kontrollerar vi mottagningen och är den för svag kompletteras mätaren med en antenn. Detta gäller både elmätare inomhus och elmätare i fasadskåp/markmätarskåp. Om det behövs en antenn när det avser skåp sätts antennen, oavsett skåpstyp, på utsidan för bästa mottagning.

Vad ska jag göra nu?

  • Det är enligt lag innehavaren av en elanläggning som är ansvarig för elanläggningen.  Elanläggningen ska vara korrekt utförd och hållas i ett sådant skick att den är säker för allmänheten. Det innebär att innehavaren av en elanläggning ska se till att själva platsen där elmätarbytet kommer ske på är i ett elsäkert skick. Därefter är det C4 Elnät AB som tillsammans med SMARTService som ansvarar för att själva elmätarbytet sker på ett elsäkert vis.
  • Vi ber dig plocka bort saker som eventuellt blockerar mätaren för att vårt arbete ska gå så smidigt som möjligt och därmed elavbrottstiden så kort som möjligt. 
  • För att mätarbytet ska gå så smidigt som möjligt och för att vi ska kunna hålla dig uppdaterad är det viktigt att vi har korrekta kontaktuppgifter till dig. Vill du ha meddelanden om tidsbokning och uppdateringar via e-post eller SMS behöver du kontrollera dina kontaktuppgifter på Mina Sidor via vår hemsida eller genom att kontakta C4 Energis kundservice.

 

Vi byter ut 29 000 elmätare

Dokument - Instruktion för din elmätare

Publicerad: 2021-09-28