ABK satsar på solceller

Sedan september månad har C4 Energis underentreprenörer monterat solcellspaneler på taken på Gamlegården. På åtta tak ska drygt 1000 paneler monteras och arbetet beräknas vara klart vid årsskiftet.

Solceller gamlegården 825x400.jpg

- Det är trevligt att ABK väljer en lokal aktör som C4 Energi för sin satsning på närproducerad el, säger Emil Larsson som håller i projektet för C4 Energis del.

Uppe på taket arbetar underentreprenörerna med att placera ut solcellspanelerna och fästa dem ordentligt. Det är viktigt att panelerna placeras i rätt lutning för bästa solinstrålning. Systematiskt arbetar de sig från tak till tak och hela projektet väntas vara klart vid årsskiftet.

- Det är ett stort projekt med många paneler som ska på plats. Vi har haft tur med väder och annat vilket gjort att arbetet har kunnat flyta på som planerat, säger Emil Larsson.

Information till hyresgästerna

I sitt informationsblad till hyresgästerna skriver det kommunala bostadsbolaget ABK att solenergi inte är något nytt för ABK utan att det redan finns på flera andra områden i Kristianstad.

- Vi får även en hel del samtal från bostadsrättsföreningar runt om i Kristianstad som funderar på eller har beslutat sig för att investera i solceller. Solenergin har verkligen fått genomslag och det med rätta med tanke på att det finns pengar att spara samtidigt som det är hållbart ur miljösynpunkt, säger Emil Larsson.

Elen som solcellerna på Gamlegården producerar ska enligt ABK användas i fastigheternas allmänna utrymmen och överskottet kommer ABK att sälja.

Gamlegården 825x400.jpg

Publicerad: 2019-10-21