Elgot ger dig koll på din energianvändning

Sidan är under uppbyggnad! Drar spisen mer el än den borde? Vilken tid på dygnet borde jag ladda elbilen? Elgot är en ny funktion i vår app som analyserar energianvändningen dygnet runt.

MicrosoftTeams-image (7).png

 

Elgot mäter och analyserar ditt hem

Genom att ansluta Elgot till din elmätare, kan du som kund följa din elanvändning, anpassa den och sätta egna gränser för den i realtid. Du ser i appen eller på nätet när elpriset är lågt och kan då välja att köra diskmaskinen eller ladda elbilen.

Bli expert på din elanvändning

Du kan bli expert i vardagen på att styra din värmepump till att jobba rätt timmar eller på att ställa in din diskmaskin för start på billigaste tiden. Med ökad kontroll kan vi alla göra kloka avvägningar som både gynnar oss själva och hela samhället

Vad kan du följa?

I appen kan du se din förbrukning i realtid, historik över senaste dygnet samt få rådgivning kring i hur du kan energispara och sänka energikostnaderna. Elgot är inte bara enkel att använda, men också väldigt enkel att installera.

Hur kommer jag igång?

Du beställer Elgot enkelt genom att kontakta vår kundservice 044-780 75 20 eller på kundservice@c4energi.se. Då får du dongeln hemskickad till dig med posten och sen är det bara att plugga in dongeln i din elmätare, följa instruktionerna nedan och sen är du igång. 

Förbrukning i realtid

 

Förbrukning senaste dygnet

 

Effektmätare Elgot 800x400 4.jpg

 

Rådgivning 

 

Spotpriser 

 

Vanliga frågor

 

Har jag en ny elmätare?

Arbetet med att byta ut elmätarna i Kristianstad är klar, men ett mjukvaruproblem hos leverantören har gjort att en del av de 29 000 elmätarna måste uppgraderas innan alla funktioner kan användas fullt ut. Mjukvarufelet drabbar de kunder som redan nu vill öppna sin elmätares HAN-port via kundservice för att koppla in en laddbox, solcellsanläggning eller annan utrustning. Arbetet med att åtgärda problemet och rulla ut uppgraderad mjukvara pågår. Kunder som ringer C4 Energi och vill öppna sin elmätare får i tur och ordning hjälp med uppgra deringen inom någon vecka. Om du inte har begärt någon öppning kommer du automatiskt att få en uppgradering. Du behöver alltså inte göra något.

Elpris per timme eller månadsbaserat?

Vid elavtal med timpris får du din elanvändning mätt och fakturerad per timme. Du kan följa pris och användning i C4 Energis app eller på ”Mina sidor” och påverka dina utgifter. Du bör i så fall vara enga gerad och aktivt följa din elanvändning samt kunna minska den när elpriset är högt. Vid månadsbaserat rörligt avtal är inte priset kopplat till när på dygnet du använder elen, utan till genomsnittliga timpriser på elbörsen. Det priset kan såväl stiga som sjunka.

Viktig kunskap inför 2027

Nog är det bra att alla kan göra smarta val. En effektivare energianvändning är dock ett måste även för elnätets skull. Det måste råda balans mellan använd och producerad el. I och med den tätare mätningen blir det lättare för elnätsbolagen och andra aktörer att matcha produktionen av el mot efterfrågan. På så vis kan elnätet få stabilitet och öka sin kapacitet redan innan det hinner byggas ut. Med de nya elmätarna följer också en lag om nya nät avgifter från 2027. Tanken är att en modern och följsam prissättning ska bidra till att fler ser värdet i att använda el på speciella tider. När behovet av effekt i elnätet jämnas ut över dygnet, ska nätet klara ännu mer och elpriserna bli lägre och stabilare.