Nu är våra badsensorer på plats

Snart drar sommarbadsäsongen igång och med rådande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten där utlandsresor inte finns på kartan än vågar vi gissa att oavsett temperatur så kommer det att badas mer hemmavid än vanligt. Vill du veta hur varmt det är i vattnet – då hjälper C4 Energi till!

Vy över havet och Åhusbryggan

Med hjälp av sensorer och IoT mäter vi temperaturen i badvattnet och redovisar den löpande på c4energi.se eller i vår app.

- Vi har sett ett stort intresse för våra badsensorer tidigare år, i fjol besökte till exempel över 100 000 vår badkarta under sommarmånaderna vilket är jätteroligt, säger Malin Sturesson kommunikatör på C4 Energi.

IoT, Internet of Things är ett samlingsbegrepp där sensorer mäter eller känner av data och uppkoppling gör att informationen kan skickas vidare och sammanställas.

- Utvecklingen med IoT går snabbt framåt i samhället och vi arbetar med flera intressanta projekt kopplat till det. Vår mätning av badtemperaturen dock tveklöst vårt IoT-projekt som flest tagit del av och haft störst glädje av, berättar Henrik Stenberg som är C4 Energis projektledare för IoT.

Han öppnar för möjligheten för lokala företag att höra av sig med idéer på fler projekt som C4 Energi kan ta sig an kopplat till sensorer och mätdata.

- Det finns många problem som kan förhindras och mätdata som kan göra nytta kopplat till IoT. Har man som företagare idéer och tankar får man gärna höra av sig till mig så kanske vi kan hitta spännande lösningar som underlättar i verksamheten, säger Henrik Stenberg.

Här finns våra badsensorer

Det är tredje året som C4 Energi mäter och redovisar aktuell badtemperatur som en gratis tjänst till kommuninvånarna och besökare i Kristianstads kommun. Förra året utökades antalet mätställen och dessa fortsätter vi att mäta temperaturen vid även i år. Framöver kommer även väderstationer att placeras ut som bland annat mäter vind, luftfuktighet och regnmängd.

- På C4 Energis hemsida kan man nu inte bara se vilka badplatser vi mäter temperaturen vid utan också se tidigare mätdata. Nu hoppas vi att vi får en fin badsommar, det vore trevligt efter en vår som varit väldigt orolig för många, säger Malin Sturesson.

Här hittar du aktuell badtemperatur

Badplatserna vi mäter temperaturen vid sommaren 2020 är Balsby, Äspet, Täppet, Kiaby, Landön och Ivö.

Aktuell badtemperatur från C4 Energi

Havet med vågor på ytan.

Publicerad: 2020-06-02